Apple CarPlay og Android Auto

Mange av våre nybiler har mulighet for Apple CarPlay og Android Auto. Her er en liten innføring i hva disse systemene gjør og hvorfor du kan ha utbytte av et infotainmentsystem med disse funksjonene.

Hva er Apple Carplay?

CarPlay er Apples måte å integrere iPhone til din nye bil. Med CarPlay på telefonen og en CarPlay- kompatibel bil vil du få opp Apples intuitive telefonmeny i din bils infotainmentsystem. Du kobler enkelt til din telefon enten trådløst eller via USB og vipps vil du få menyen fra din telefon på skjermen i din bil. Appene som vises er appene som er relevante å bruke mens du kjører. Eksempler er telefon, kart, musikk, spotify og flere. Det utvikles stadig nye apper med støtte for CarPlay. Den geniale radioappen TuneIn radio støtter allerede CarPlay og med denne appen får du tilgang til tusenvis av radiokanaler i din bil så lenge du har mobildata tilgjengelig.

Hele systemet er talestyrt via taleassistenten Siri som er en del av operativsystemet til din telefon og du kan derfor styre CarPlay uten å måtte ta blikket fra veien. Dersom du får inn en ny tekstmelding kan du velge å la Siri lese den opp for deg. Vil du svare er det bare å si hva du har lyst til å skrive og voila, du har svart på en tekstmelding uten å ta hendene fra rattet eller blikket fra trafikken.

CarPlay er støttet av alle iPhone- modeller fra og med iPhone 5. Selve programmet kjører i din telefon. Dette gjør at så lenge du oppdaterer din telefon med nyeste versjon av iOS, så vil du ha nyeste versjon av CarPlay i din bil.

De aller fleste av nybilene vi selger kommer med CarPlay som standard. På noen modeller er det ekstrautstyr.

Følgende apper er støttet av CarPlay for øyeblikket:

Apples standardapper:

 • Telefon
 • Musikk
 • Kart
 • Meldinger
 • «Spilles nå» Her ser du hva som spilles, for eksempel om du bruker Tidal
 • Podcaster
 • iBooks

 

Apper tilgjengelig for nedlasting via App Store:

 • Amazon Audible
 • iHeartradio
 • Spotify
 • Stitcher
 • TuneIn radio

 

Android Auto

Android Auto er Googles svar på CarPlay. Som med CarPlay vil du få opp aktuelle applikasjoner direkte på skjermen i din bil. Du trenger kun en nyere versjon av Android og det vil fungere «out-of-the-box».

Forskjellene mellom de to systemene er minimale, men det er enkelte forskjeller det kan være greit å få med seg.

Når du bruker Android Auto vil selve telefonen låse seg. Dette fører til at du ikke kan bruke selve telefonen. All interaksjon må foregå via bilens infotainmentsystem. På Apple CarPlay kan du fortsatt bruke telefonen tilnærmet som vanlig, Dette kan være greit dersom du har en passasjer som vil bruke telefonen mens bilen er i bevegelse.

Kartfunksjonene er det også noe forskjell på. Apple bruker sin egen kartapplikasjon, mens Android Auto naturligvis bruker Google Maps.

Android Auto har også støtte for varslinger fra flere tredjepartsapper. Dersom du bruker WhatsApp eller Skype er blant annet disse appene støttet i Android Auto.  Android Auto finnes også som en egen app. Denne appen kan du laste ned på Google Play. Om du bruker denne applikasjonen sammen med for eksempel en mobilholder i bilen kan du få Android Auto- opplevelsen også om du ikke har støtte for dette i bilens infotainmentsystem.

Alt i alt er begge systemene i starten av sin utvikling og vil bli bedre og bedre etter hvert som man oppgraderer telefonen sin. Det fine med systemene er at de er uavhengige av bilens systemoppdateringer. Dette fører til at så lenge du har siste versjon av iOS eller Android, vil du alltid ha siste versjon av CarPlay eller Android Auto.

Ta kontakt med ditt Sulland Bilhus om du har spørsmål angående CarPlay og Android Auto. Vi står klare til å hjelpe deg.