Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Nyheter > BMW i7 Protection: Verdens første pansrede elektriske sedan
Nyheter

BMW i7 Protection: Verdens første pansrede elektriske sedan

I nærmere 45 år har BMW levert pansrede biler til kunder med særskilte sikkerhetsmessige behov. En rekke generasjoner av BMW 7-serie og BMW X5 har blitt utviklet og produsert etter de høyeste standarder for ballistisk beskyttelse og individuelle krav for spesielt sikker og diskret transport. Nå lanserer BMW verdens første pansrede elektriske sedan; BMW i7 Protection.

Allerede under utviklingen av siste generasjon BMW 7-serie, som ble lansert i 2022, var pansrede versjoner en del av konseptet. Resultatet er to nye modeller, BMW 7-serie Protection og BMW i7 Protection. Sistnevnte er verdens første pansrede elektriske sedan og vil tilbys for det europeiske markedet.

Selvbærende beskyttelsescelle
Begge de nye modellene er bygget rundt en selvbærende beskyttelsescelle, som deretter kombineres med særskilt pansrede dører, ekstra armering for understell og tak, samt sikkerhetsglass. De er i sin helhet sertifisert for klasse VR9, basert på internasjonale anerkjente og offisielle testkriterier for beskyttelse mot angrep med skytevåpen og eksplosiver. For ytterligere beskyttelse brukes sikkerhetsglass som er sertifisert for VPAM 10, den høyeste formen for sivil pansring av kjøretøy.

Drivlinjen i BMW i7 Protection består av to elektriske motorer, en på forakselen og en på bakakselen. En rekke komponenter hentet fra toppmodellen BMW i7 M70 xDrive, hvor de to motorene skaper et elektrisk firehjulsdriftssystem med en kombinert effekt på opptil 400 kW/544 hk med maksimalt dreiemoment på 745 Newtonmeter.

Den bensindrevne versjonen, BMW 7-serie Protection, har siste generasjons V8-motor under panseret. Den 4,4-liters store motoren har maksimal ytelse på 530 hk med maksimalt dreiemoment på 750 Nm. BMW xDrive intelligente firehjulsdrift-system dirigerer drivkraften til alle fire hjulene etter behov.

Modifisert chassis og særskilte førerassistansesystemer
Begge modellene har chassisteknologi som er modifisert og justert spesielt for den særskilte bruken til bilen og tar hensyn til den ekstra vekten som følge av armeringen. Begge modellene ruller på spesialdekk fra Michelin, med særskilt stor diameter og ekstra høyt luftvolum. På felgen er det også montert en runflat-ring som gjør at bilen kan fortsette turen i opptil 80 km/t selv ved totalt trykktap.

I tråd med deres status som pansrede kjøretøy er modellene utstyrt med et omfattende utvalg av førerassistentsystemer. De ulike systemene fokuserer på å støtte profesjonelle sjåfører med informasjon og advarsler, uten å aktivt gripe inn for å kontrollere kjøretøyet.

Bekvemmelige og særegne løsninger
En eksklusiv bekvemmelighet som for første gang leveres på en pansret BMW-modell, er motorisert assistanse for åpning og lukking av dørene. Dermed reduseres kraften som kreves for å håndtere de pansrede dørene. Passasjerene kan også selv lukke dørene automatisk ved å trykke på en knapp.

For å optimalisere sikten i lave temperaturer, leveres en elektrisk oppvarmingsfunksjon for både frontruten og frontdelen av sidevinduene som standard.

Videre er bilene utstyrt med intercom-systemet gjør at bilens passasjerer kan kommunisere med personer på utsiden uten å måtte åpne dører eller vinduer og elementer som et eget frisklufttilførselssystem, et særskilt brannslukningssystem, blinkende lys, radiosendere og små flaggstenger på forskjermene for bruk når bilen er i offisiell tjeneste. En rekke andre spesielle kundespesifikke alternativer kan også leveres.

Bredt utvalg av alternativer for individualisering
Det integrerte beskyttelseskonseptet og den interne produksjonen hos BMW-fabrikken i Dingolfing (Tyskland) maksimerer mulighetene for kundene til å sette sitt personlige preg på eksteriør og interiør. De utvendige designalternativene er på tett på linje med de som er tilgjengelige for standardversjonene av bilene og lar de pansrede versjonene opprettholde en lav profil i trafikkbildet.

Innredningen og utformingen av interiøret kan likeledes tilpasses personlige behov og ønsker på detaljnivå.

Premiere på IAA Mobility 2023
Nye BMW i7 Protection og nye BMW 7-serie Protection får premiere på IAA Mobility 2023 i München i september. De første leveransene av BMW 7-serie Protection vil begynne helt mot slutten av året.