Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Tips & triks > Har du testet Waze?
Tips & triks

Har du testet Waze?

Har du testet Waze? Om du ikke har gjort det ennå er det bare å laste ned og teste. Selv om det er mange år siden Waze ble lansert er det først nå du virkelig får utnytte deg av dens egenskaper. Den mest etterspurte funksjonen i Waze har gjennom flere år vært støtte for Apple CarPlay og nå er det endelig mulig å nyte Waze på en større og tryggere skjerm i bilen.

Først litt rask historie

Waze ble etablert allerede i 2006, men fikk dagens navn i 2009. Selskapet ble etablert i Israel og i årene som fulgte ble Waze bare mer og mer populært. Den største fordelen var at Waze baserte seg på alltid oppdaterte kart fra Google. Dette var en enorm fordel ettersom kartene i mange biler aldri ble oppdaterte. Det samme gjaldt GPS’en mange brukte i bilen sin. Det kostet ofte mer å fornye kartet enn å kjøpe en ny GPS- enhet.

Etter hvert som Waze ble mer og mer populært ble det i 2013 kjøpt opp av Google for den nette sum av 966 millioner dollar. Waze er i dag eiet av Google, noe som sikrer at appen hele tiden blir utviklet videre.

Sosial navigasjon

Det som skiller Waze fra mange andre navigasjonssystemer er muligheten for samarbeid mellom brukerne og en interaktivitet som ikke finnes i andre konkurrerende applikasjoner. Når du bruker appen blir du en «Wazer» og samarbeidet mellom «Wazerne» gjør kjøreturen både mer effektiv og morsommere. På kartet kan du hele tiden se andre Wazere. Appen er også lagt opp slik at det er svært enkelt og raskt å gi tilbakemeldinger om hvordan for eksempel trafikken er. Om Waze merker at farten er betydelig lavere enn normalt vil du få en beskjed i displayet om det er kø. Om du bekrefter dette kan alle andre wazere se hvor det er kø og beregne sin rute ut ifra dette.

Man kan også melde fra om andre ting som veiarbeid, ulykker, omkjøringer osv. 

Alltid oppdatert

Er det veiarbeid et sted så er kartene i Waze oppdatert for dette. Er det omkjøringer får du også vite dette i god tid. 

Riktig ankomsttid

Når Waze beregner din ankomsttid så er denne ikke bare basert på fartsgrenser og antall kilometer til målet. Waze beregner ankomsttid også med faktorer som veiarbeid, aktuell trafikk, historisk trafikk og mye mer. Dette fører til at den beregnede ankomsttiden ofte stemmer svært godt.

Nå tilgjengelig med Apple CarPlay

Siden Apple CarPlay ble lansert i 2015 har det vært en enorm etterspørsel om å få Waze til å fungere gjennom dette systemet. Fra og med høsten 2018 ble dette mulig, noe som nå gjør at du har muligheten til å få Waze opp på bilens skjerm. En etterlengtet funksjon som nå er tilgjengelig! Nesten alle bilmerker støtter Apple CarPlay og derfor fungerer Waze nesten uansett hvilken bil du har.

«Outsmarting traffic together»

Dette er Waze’ slagord og dette stemmer svært godt. Om du ikke har prøvd Waze ennå så anbefaler vi å gjøre dette, spesielt nå som du kan få kartet opp på bilens skjerm. Jo flere Wazere vi er, jo bedre blir kjøreturen 😊