Meny Lukk
Velg din nærmeste by

EU-kontroll – 8 ting du bør vite om

Hjem > Ford Eu-kontroll - periodisk kjørekontroll på gamle biler


EU-kontroll, også kalt periodisk kjøretøykontroll er pålagt for alle biler. Her er 8 ting det er smart å vite om med hensyn til EU-kontrollen, inkludert sjekklister, etterkontroll, frister og og pris på EU-kontroller.


1. Når skal bilen på EU-kontroll?


Fire år etter at bilden ble registrert første gang i Norge, skal den gjennomgå EU-kontroll. Etter dette er intervallene på EU-kontrollene to år. Er bilen eller varebilen over 7500 kilo, skal den til EU-kontroll hvert år.
Lurer du på når bilen din skal til EU-kontroll neste gang, kan du sjekke fristen på nettsidene til Statens vegvesen.
Kontrollfristen til bilen gjelder både selve EU-kontrollen, eventuelle reparasjoner og godkjenning, så vær ute i rimelig tid med å bestille EU-kontroll.


2. Hva sjekkes på EU-kontrollen?


En sjekk på EU-kontrollen er todelt.
Den ene delen av denne periodiske kjøretøykontrollen tar for seg alt som har med trafikksikkerheten å gjøre. Her sjekkes blant annet lys, hjul, sikt og bilbelter. Bremser er svært hyppig å se på listen med feil og mangler etter en EU-kontroll, blant annet fordi bremsesystemet er ekstra utsatt for rust og slitasje.
Den andre delen som sjekkes og måles under en EU-kontroll, er støy og avgasser. Oppdages feil og mangler vil utbedringer og reparasjoner ikke være inkludert i prisen for en EU-kontroll.


3. Hvem utfører periodisk kjørekontroll?


EU-kontroll kan kun utføres av godkjente verksteder og kontrollører. Alle Sulland-Verksteder er godkjente for å gjennomføre EU-kontroll av bilen din og har fagfolk som kan gjøre en sjekk av din bil raskt og profesjonelt.
Du kan enkelt og greit booke time til EU-kontroll på nett.
Hos Sullands sertifiserte Ford-verksteder gjennomføres periodiske kontroller etter gjeldene kontrollinstrukser. Instruksene gitte kontrollpunkter for ulike Ford-modeller, enten et er Ford Kuga, Ford Mondeo, Ford Transit, Ford Fiesta, Ford S-Max eller Ford Maverick.


4. Hva skjer ved en etterkontroll?


Har din Ford fått påpekt mangler? Ved en etterkontroll sjekkes det at manglene er utbedret og at reparasjonen er fullgod. Ved etterkontrollen vil det ikke bli registrert nye mangler, men dersom Ford-verkstedet finner nye feil som er trafikkfarlige, oppfordrer Vegvesenet bilverkstedene om å varsle om dette.


5. Hvorfor må bilen til EU-kontroll?


Hensikten med EU-kontrollene er at bilparken blir både mer trygg og miljøvennlig. Det er imidlertid viktig å merke seg at EU-kontrollen ikke er en fullstendig tilstandsrapport. Et eksempel er at driftssikkerhet og tidlige rustskader ikke oppdages ved en periodisk kjøretøykontroll.


6. Hvilken pris ligger EU-kontroller på?


Prisen på EU-kontroll varierer fra ett verksted til et annet. Type bil, størrelsen på bilen og hva slags drivstoff kjøretøyet går på vil påvirke prisen.


7. Trygg og proff sjekk av bruktbilen hos Sulland


Ved kjøp og salg av bruktbil, bør det foreligge en fullstendig tilstandsrapport for kjøretøyet hvor driftssikkerhet og eventuelle rustskader avdekkes. Hos ditt lokale Ford service verksted kan vi gjennomføre en proff 10-punkts sjekk av biler som er eldre enn fem år. Sjekken tar for seg funksjonskontroll av bremsesystemet, slitasje på bremseklosser og skader på bremseskivene.
I tillegg til bremsene, kontrolleres følgende:

  • Dekkenes mønsterdybde og dekktrykk.
  • Sikt med kontroll av frontrute, pussergummi og spylersystem.
  • Det elektriske systemet med startbatteri og ladespenning.
  • Lyskontroll av pærer og lamper.
  • Kontroll av kjølesystem og kjølevæskenivå.


8. EU-kontroll og økonomiservice i ett


Dersom bilen din er eldre enn 10 år, kan du få både service og EU-kontroll til en pris. Sulland Økonomiservice 10 + EU er et vedlikeholdsprogram for personbiler og varebiler uansett bilmerke, med skifte av blant annet olje og oljefilter og kontroll av viktige funksjoner.