Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Bilferie > Reiseblogg fra Otta
Bilferie

Reiseblogg fra Otta

I år blir det Norgesferie på mange her til lands. Sulland har bilforhandlere fra nord til sør og har unik lokalkunnskap. Vi er i gang med en serie innlegg fra medarbeidere ute hos forhandlerne våre slik at du skal få de beste lokale tipsene og rådene til Norgesferien din. Sulland er med deg hele veien. I dag besøker vi Otta.

Neste stopp på veien er Otta! Sulland Otta er merkeforhandler for Volkswagen, Mitsubishi, Ford og er i tillegg servicepunkt for BMW. Her er det bare til å stikke innom i sommer om du skulle få problemer med bilen. I dag snakker vi med Vebjørn Haugen som er daglig leder her.  Vebjørn er i overkant en aktiv type som går på ski, sykler, rulleski og går mye i fjellet. Her er det nok mange gode turtips å hente. 

Hei Vebjørn! Vi gleder oss til tipsene dine. Fortell oss kort om Otta.
Otta er kommunesenteret i Sel kommune, som ligger nord i vakre Gudbrandsdalen. Byen ligger akkurat i knutepunktet E6 og Riksvei 15. Fjellområdene i nærheten av Otta byr på utrolig mange muligheter, enten du vil oppleve ting fra hesteryggen, på sykkelsetet eller ha en stille stund med fiskestanga i et av de utallige fjellvann hvor du kan jakte fjellfisk. Husk å løse fiskekort. Jeg anbefaler folk til å sjekke ut Nasjonalparkriket sine hjemmesider. Her finner man mange gode tips. 

(Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)(Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)(Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)

Vi skal huske på det der fiskekortet Vebjørn. Hvorfor bør folk legge Norgesferien sin innom Otta?
 Med utgangspunkt fra Otta har du alle muligheter til å oppleve en spennende Norgesferie i år. Vi befinner oss i umiddelbar nærhet til hele seks nasjonalparker med Norges eldste, Rondane, som nærmeste nabo. Mulighetene er mange, enten du ønsker en tur i høyfjellet, langs stier og skogsbilveier, actionfylt ferie til lands og til vanns, kulturelle opplevelser eller fantastiske matopplevelser. 

Her er det noe for enhver smak. Dere befinner jo dere midt i et nasjonalparkrike. Har du noen turtips?
Akkurat det har jeg mange av. I Rondane finnes det 10 topper over 2000 moh og du kan gå den høyeste. Rondeslottet med sine 2.178 moh er en fantastisk tur hvor du på veien også må over Vinjeronden med sine 2.044 moh. Som belønning kan du nyte et opphold på Rondvassbu eller på Mysuseter etterpå. Her er det god atmosfære og god lokal mat.

Formokampen er en fin topp som kan nås fra flere sider har en fantastisk utsikt!

Rondane har også mange fine turer for deg som ikke ønsker å gå i høyfjellet. Furusjøen er en fin tur på ca. 18 km i lett terreng.

Alternativt kan du besøke Peer Gynt hytta som ligger mellom Høvringen og Mysuseter. Denne kan fint nås fra Høvringen via Smukksjøseter, Kampen eller Mysuseter. Fra Kampen kan du sykle etter en traktorvei også. Peer Gynt hytta har lett servering om sommeren. Ta lunsjen her og snu, eller så kan du fortsette lengre inn i fjellet om du ønsker. Gå via Rondvassbu og videre til Bjørnholia eller Dørålseter.

Ja, også har vi jo nok av motbakker du kan bryne deg på, enten til fots eller på sykkelsetet. Last ned Stolpejakten-appen og søk opp Innlandet fylke og Sel kommune. Her får du minst fem forskjellige kart du kan jakte stolper og fine turopplevelser.

(Formokampen. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)
(Rondeslottet. Foto: Kenneth Nordahl-Pedersen. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)
(Peer Gynt hytta. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)

(Privat bilde. Furusjøen)

Vi får jo melkesyre av å bare se på disse bildene, men det ser utvilsomt fantastisk ut. Fortell oss en liten fun fact om Otta!
Tar du turen opp til Pillarguritoppen, enten til fots, sykkel eller bil, må du besøke Sameti. Dette er hytta Marcello Haugen fikk satt opp på Thokampen. Marcello hadde evner som vi ikke kan forklare den dag i dag. Google navnet hans så finner du mange spennende historier. Fra Thokampen får du også fantastisk utsikt inn over Rondane og utover dalen.

(Privat bilde. På sykkelsetet på vei opp Pillarguritoppen)

Marcello høres ut som en interessant mann. Du, dersom man har litt gnagsår eller er trøtt i beina etter mange fjellturer hva bør man oppleve da?
Da kan du besøke Jørund Middelaldersenter på Nord Sel. Garden er en rekonstruert middelaldergard som ble bygget til filmen om Kristin Lavransdatter og består av 16 hus med en vigslet stavkirke. Husene er tidsriktig innredet med bl.a. rekvisitter fra filmen. Spelet om Kristin Lavransdatter spilles her hver sommer med både profesjonelle og lokale skuespillere, men er dessverre avlyst i 2020. Pilgrimsleden mellom Oslo og Nidaros går like inntil garden for den som ønsker å gå hele eller deler av denne.

På tur videre eller som en dagsutflukt fra Otta kan du besøke Heidal. Her er det gode muligheter til å utforske det våte element. Det er flere selskap som tilbyr rafting i Sjoa eller Ottaelva. De tilbyr også juving, brupendling, kajakk, waterboard og andre fartsfylte aktiviteter på vannet. Når du først er i Heidal så må du ta turen innom Heidal ysteri. Her produserer de «bronost» som er knallgod og her har de også fantastisk hjemmelaget rømmegrøt.(Jørund Middelaldersenter. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)
(Rafting i Sjoa. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)(Action i det våte element. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)

Nam! Du gikk innpå vårt neste spørsmål. Har du noen tips til gode matopplevelser i tillegg til «bronost» og rømmegrøt?
Området rundt Otta med Gudbrandsdalen sørover, Ottadalen nord/vestover og Dovre/Lesja nordover byr  byr på en rekke opplevelser. Her dreier mye seg om lokalmat, opplevelser og overnatting på plasser du ikke finner så mange av rundt omkring i landet. Det er mange steder hvor du kan overnatte på gårder og setrer blant annet. Du kan få smake på masse god mat og prøve lokalt brygget øl. 

Er du glad i god mat sammen med friluftsopplevelser bør du besøke Brimiland. Her kan du oppleve klatreparken i tretoppene, lunch servert fra bålet enten på Brimi Fjellstue eller fra gammelfjøset på Brimi Sæter. Verdt et besøk er også Vianvang hvor Arne Brimi har skapt sitt unike sted for en uforglemmelig matopplevelse. Her lønner det seg å booke i god tid da det er mange som ønsker seg en bit av denne perlen.

(Heidal ysteri. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no) (Brimi sæter. Bilder lånt med tillatelse fra nasjonalparkriket.no)

Hva er ditt beste tips til bilferie?
Har du eldre bil ville jeg tatt en sjekk innom oss før du begynner å kjøre. Hva med en 10-punktssjekk hos oss? 

Frister det med biltur til Otta i sommer? Sjekk vårt bruktbilutvalg her:
Bruktbiler

Er bilen din klar for langtur? Få tips til ferieklar bil, pakking av bil og hvordan gjøre turen best mulig.
Ferieklar bil

Vil du ha flere reisetips? Sjekk innlegg fra reisebloggen her:
Norgesferie


*Denne reisebloggen er kun basert på erfaringer fra våre medarbeidere. Dette innlegget er ikke et samarbeid med andre aktører, men noen av bildene er lånt med tillatelse fra Nasjonalparkriket.no)