Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Tips & triks > Ferieklar bil
Tips & triks

Ferieklar bil

Er bilen din klar for langtur? Denne sommeren blir annerledes og mange skal feriere i eget land med bilen som fremkomstmiddel. Er bilen din klar for nye utfordringer i sommervarmen? For å unngå ubehagelige overraskelser er det noen ting du bør sjekke og være forberedt på.

Service på bilen før ferien

Nærmer det seg den årlige sjekken av bilen, anbefaler vi at du tar denne nå før sommerferien. Da får du kontrollert at sikkerheten i bilen din er ivaretatt.

Har du en nyere bil følger denne et serviceprogram med garantier. For de fleste bilmerker gjelder garantitiden i 5 år. Har du en eldre bil kan du som et alternativ ta en Økonomiservice 5+ (for biler som er 5 år og eldre) eller Økonomiservice 10+EU (for biler som er 10 år og eldre). Dette er vedlikeholdsprogram hvor de viktigste servicepunktene på motoren sjekkes. Olje og oljefilter skiftes og punkter som har betydning for trafikksikkerheten på bilen din kontrolleres. Ved Økonomiservice 10+ EU får du EU-kontroll i samme pakke som servicen. Det er raskt og effektivt for deg i tillegg til at det er hyggelig for lommeboken.

En enklere sjekk for biler eldre enn 5 år er 10-punktsjekken. Denne gjelder også alle bilmerker og modeller. Her sjekkes 10 punkter som går på bremsesystem, dekk, sikt, elektrisk system, lyskontroll og kjølesystem.

AC og klimaanlegg

Det kan bli varmt om sommeren i Norge også! Og uavhengig om du skal kjøre kort eller langt, er det greit å sjekke at klimaanlegget i bilen fungerer som det skal. Kanskje trenger det påfyll av gass og en rens? Anlegget bør rengjøres med jevne mellomrom for at det skal gi kjølig luft på sommeren og fjerne dugg på vinteren. Det samler seg fukt, støv og skitt i anlegget i løpet av et år og det kan oppstå vond lukt som følge av bakteriedannelse i tillegg til at det ikke klarer å fjerne forurensningen i luften som trekkes inn i bilen.

Dekk

Det er viktig med en sjekk av sommerdekkene før ferien. Dekkene er en av de viktigste sikkerhetsdetaljene i bilen din. Mønsteret på sommerdekkene har bredere riller enn vinterdekk for å drenere bort vann og faren for vannplaning blir mye mindre med et godt sommerdekk. Dersom dekket er veldig slitt, vil også mindre av dekket være i kontakt med veien. Dette øker både bremselengde og generell styring av din bil i tillegg til faren for vannplaning.

Nye dekk har lavere rullemotstand, noe som gir både lavere forbruk og mindre utslipp. Etter ca 3 år begynner gummien å bli hardere og veigrepet reduseres. Det finnes mye dårlige dekk på markedet – dekk som har ligget lenge på lager, og som ikke vil klare å møte kvalitets- og miljøkravene. Lovens krav til minimum mønsterdybde er 1,6 mm på sommerdekk.

Pakking av feriebil

Når bilen er sjekket og servicer tatt, skal den pakkes for ferieturen. Det er ofte mye som skal med og det er viktig å pakke lurt og ikke minst sikkert.

For å holde et lavt tyngdepunkt for bilen og stabil bagasje, bør den største og tyngste bagasjen legges nederst og så langt frem i bagasjerommet som mulig. Noe bagasje kan også legges inne i kupeen hvis det er plass, men pass på å sikre den.

Nye og moderne biler er svært kollisjonssikre og har integrerte løsninger for bagasjesikring med nett og rullegardiner. Men du bør også sikre bagasjen med stropper i tillegg og de fleste biler har punkter i bagasjerommet for å feste disse. Løse gjenstander som kommer forover i full fart kan utgjøre en stor risiko for personskade. Selv en liten ting på et par kilo kan treffe deg med en kraft på flere hundre kilo i en kollisjon.


Bruker du takboks må du sjekke lovlig maksimalvekt på taket. De fleste biler har en maksimal taklast på 75 -100 kilo, men takstativet eller takboksen kan være beregnet for å tåle mindre last. Bilens tillatte taklast finner du i instruksjonsboken og vognkortet. Hvor mye takboks og takstativ tåler, finner du i produktinformasjonen til disse. Husk at det er den laveste vektgrensen som gjelder, tåler takboksen 75 kilo, mens takstativet tåler 60 kilo, må du forholde deg til den laveste vekten. Er du i tvil kan du spørre din nærmeste forhandler. Vi kan hjelpe deg med å finne ut dette.

Husk at mye last på taket vil påvirke bilens kjøreegenskaper så det er lurt å pakke lettere ting i takboksen og stroppe fast lasten.


Sikring av kjæledyr i bilen

Hunden eller katten må også være med på årets ferie og i likhet med personer i bilen og bagasjen må kjæledyrene også sikres. En løs hund i baksetet kan komme med stor tyngde fremover ved en bråstopp. Beste plassering for dyret er i et sikret bur av solid kvalitet. Hundebur finnes i mange varianter, men de sammenleggbare kan kollapse ved en kollisjon og ta livet av dyret. De større, tyngre - og dyrere burene beskytter i større grad dyret i et sammenstøt.

Hvis hunden skal være i baksetet, må den festes med egen sele som kan kobles til sikkerhetsselen. Hvis du ikke har eget bur til hunden, er beste plassering av en løs hund i fotenden på passasjersiden foran.



Barn i bil

For at bilferien skal bli behagelig for alle sammen – også de minste passasjerene er det noen tiltak du kan tenke på før dere drar av gårde.

For det første er det viktigste å sikre barna riktig i bilen. Godkjente barnestoler og riktig plassering av disse må være i orden!


Gjør turen til en opplevelse og ikke bare en transportetappe. Tenk at dere ikke nødvendigvis skal komme raskest mulig frem, men komme frem med humøret i behold. Sørg for å ha noe underholdning for barna i bilen. Enten om det er iPad med Netflix, lydbok med Kardemommeby eller quiz i en eller annen form gjør dette at turen går raskere for passasjerene. Men husk også her å sikre alle løse gjenstander slik at de ikke kommer flyvende fremover ved en eventuell bråbrems. Det finnes mange gode løsninger for iPad-holdere og lignende produkter.

Husk også på ladeledninger og annet tilbehør. Det er kjedelig å gå strømtom midt i filmen! Trenger du ekstra strøm utover det bilen kan levere til nettbrettet, finnes det flere kraftige smartladere og powerboostere som kan levere strøm til både nettbrett og telefon i tillegg til at de kan hjelpe deg med ekstra startstrøm til f.eks båten og scooteren når du kommer frem.


Planlegg turen slik at dere kan ta gode stopp og strekke på beina. Ikke alle liker å spise i bilen, så legg inn pauser hvor dere kan ta en matbit enten om den er medbragt eller om man kan friste med en stopp hvor man kan kjøpe yndlingsmaten og ha det som et delmål. Regelmessige stopp er viktig for sjåføren også for å  holde på konsentrasjonen og oppmerksomheten når  bilturen er lang.

Har barna fått forklart reiseruten på forhånd eller enda bedre har den på kart eller digitalt, er det lettere å følge med og holde seg orientert underveis. Da kan de se hvor langt dere har igjen til neste stopp.

Myke puter eller pledd kan være godt å enten trekke over seg eller lene seg på underveis. Selv om barna sitter fastspent, kan det være godt å ha noe mykt å holde i.


Kjør forsiktig i sommer og kos deg på norske bilveier! Vi ønsker god tur i bilen!

Trenger du tips til reisemål rundt om i landet? Les vår reiseblogg som er skrevet av Sulland-medarbeidere fra ulike steder i Norge!

Norgesferie

Norgesferie med elbil? Se våre tips her.

Bestill service til bilen  Les om service til eldre biler

 Tilbehør til bilen