Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Bilferie > Slik sikrer du at bilen er ferieklar
Bilferie

Slik sikrer du at bilen er ferieklar

Sjekkliste fra eksperten før sommeren: Pakker du bilen riktig? Har du oversikt over hvor du kan lade elbilen? Her er tipsene som gjør at bilen er klar for norske landeveier denne sommeren.

Sjekkliste fra eksperten før sommeren:

Slik sikrer du at bilen er klar for norgesferien

Pakker du bilen riktig? Har du oversikt over hvor du kan lade elbilen? Her er tipsene som gjør at bilen er klar for norske landeveier denne sommeren.

Sommerferien nærmer seg. Mange benytter feriedagene til en kjøretur enten om det er ren bilferie eller bare transport til et feriemål. Da er det bare å pakke bilen, få med familien og suse av gårde. Eller skulle du kanskje ha sørget for at bilen også er ferieklar?

Det er dessverre en del vi ikke rår over på veien. Vær, føret og andre bilister får vi ikke gjort så mye med. Likevel er det mye du kan gjøre for å sørge for en så trygg bilferie som mulig. 

– Før du reiser på bilferie er det greit å ta en ekstra sjekk av bilen, forteller Øivind Topp Finden, som jobber i Servicemarkedet hos Sulland.

Slik får du turklar bil

Mønsterdybde

Å ha godt veigrep er viktig. Pass på at dekkene dine er gode nok. Mønsterdybden på dekkene bør være på tre millimeter eller mer. Da får du bedre feste. Hvis du er usikker på hvordan du måler mønsterdybden på dekkene, eller om dekkene dine er klare for utskifting, kan du ta kontakt med din lokale Sulland-forhandler.Automotive tire, Synthetic rubber, Motor vehicle, Alloy wheel, Tread, Car

Dekktrykk

Både for sikkerheten og for å ta vare på dekkene dine, bør du sørge for å ha rett trykk i dekkene. Dette er ekstra viktig før du legger ut på bilferie, fordi da pleier vi både å pakke med oss mer enn i hverdagen og være flere personer i bilen. Har du tung last eller kjører mye motorvei, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregelen er 10 prosent høyere trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Er du i tvil om riktig lufttrykk, sjekker du instruksjonsboka. Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Riktig lufttrykk gir lavere forbruk, mindre utslipp, bedre økonomi og gjør bilen trafikksikker. 

Vindusviskere

Det er fort gjort å glemme å bytte vindusviskere, og irritasjonen kommer samtidig som regndråpene. Ikke bare er det irriterende, det er heller ikke risikofritt. Vindusviskerne bør byttes ut når de lager striper på ruta.

Steinsprut

Sørg for at sikten din er god. Hvis du har vært uheldig og fått steinsprut i frontruten, repareres det enkelt og kjapt på et Sulland-verksted. Dette kan fikses ved drop-in og er gratis så lenge du har kasko eller delkasko.

Oljeskift

 Oljen er viktig fordi den smører motoren, kjøler og leder varmen vekk fra viktige motordeler. Den kan du enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen på instrumentpanelet. Oljen svekkes både over tid og antall kilometer. Sørg for god smøring av motoren med nok olje, og olje som ikke har «gått ut på dato».


Sulland tilbyr også 10-punktsjekk for biler som er eldre enn fem år.

– For kun 349 kroner får du sjekket blant annet bremser, sikt i frontruten, lamper/pærer, kjølevæske og batteriet. Uansett hvilket bilmerke du har, er du velkommen til din nærmeste Sulland-forhandler. Det er en smart investering for en billig penge. Da kan du reise på ferie med litt bedre magefølelse. Du har gjort ditt for at turen skal bli så trygg som mulig, sier Topp Finden.

Sommerferie med elbil

Rekordmange legger ut på ferieeventyr med elbil i år, og nå er det over 600.000 elbiler på norske veier.

Med elbil er det smart å planlegge ruten ekstra godt, slik at du ikke risikerer å gå tom for strøm midt på fjellet uten lademuligheter.

Når du stopper for å lade på hurtigladere, er det greit å unngå å lade helt fullt. Både av hensyn til andre i ladekø, og fordi effekten på ladingen ofte er vesentlig lavere fra 80 prosent til 100 prosent enn tidligere i ladeøkten.

Sjekk også om det er muligheter for å lade dit dere skal.


Pakket og klar?

Uansett hvor stor bilen er, pleier den å bli full av ting og tang vi tar med på ferie. Det som er viktig når du pakker i bagasjen, er å plassere de tyngste tingene nederst og innerst.

I mange moderne biler er det nett eller rullegardin som bagasjesikring. I tillegg er det smart å bruke stropper for å sikre lasten, som du ofte kan feste i punkter i bagasjen.

Selv den minste gjenstand kan gjøre stor skade om den kommer i høy fart gjennom bilen.

Mange benytter seg av skiboks for å få med seg alt. Hvis du pakker i skiboksen, er det viktig å huske på vekten. Ikke fyll den uten å tenke på vekten.

Og har du elbil bør du også tenke på at elbilen kan bli overlesset før bagasjerommet er fullt. På grunn av vekten på batteriet er antall kilo du kan ha med etter at bilen er lastet med folk og bagasje, ofte mindre enn i en konvensjonell bil. Overlesser man, kan det fort få konsekvenser for hvordan bilen oppfører seg. Bremselengden kan bli lenger og bilen vil ikke være like stabil som ellers.

Tur med barn i bilen

Det aller kjæreste vi har, bør sikres på aller beste måte. Sørg for at barna er godt sikret og at dere har barneseter som passer barnet i høyde og vekt. Og når riktig barnestol er på plass, så sørg for at den er montert og festet riktig. Spør oss gjerne og ta med både bil og stol og barn så hjelper vi med å sjekke at stolen passer og festes forsvarlig.

Ut på tur – aldri sur? Husk at turen starter når dere forlater gårdsplassen. Da er det lov å gli inn i feriemodus.

Unngå aggressiv kjørestil med brå svinger og store hastighetsendringer. Da blir det mer behagelig for barna og det er mindre sannsynlighet for bilsyke. Husk å reise på deres premisser, ha godt med stopp for å strekke på beina, og underholdning i bilen som alle kan ha glede av.


Kjæledyr på tur

Mons Mjau eller Brutus Bjeff er ofte med på ferie, og de fortjener like god sikkerhet som de andre i bilen. Det aller beste er å ha dyret ditt i et solid bur i bagasjen.

Burene som ikke kan slås sammen er de tryggeste. Noen har hunden eller katten i sele i baksetet. Da må denne selen være festet til bilens sikkerhetsbelte.

Om Mons eller Brutus hverken skal sitte i bur, i bagasjen eller i sele, så kan de sitte i fotenden på passasjersiden foran i bilen.

Sett sikkerhet først. Det er svært dyrebar last du har i bilen. 

– Besøk din nærmeste Sulland-forhandler og la oss hjelpe deg å sørge for at bilen din er ferieklar. God ferie og god tur, avslutter Topp Finden.