Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Tips & triks > Dette er smart å gjøre før EU-kontroll
Tips & triks

Dette er smart å gjøre før EU-kontroll

Når innkallingen til EU-kontrollen kommer, lønner det seg å være smart. Her får du eksperttips om hva du bør gjøre – og feilene du bør unngå.

Når du får påminnelse fra Statens Vegvesen om den periodiske kjøretøykontrollen, populært kalt EU-kontroll, har du to måneder på deg til å gjøre bilen din klar. Er du kunde hos en Sulland-forhandler sender vi ut innkalling til alle vi har registrert med samtykke fire måneder før kontrolldato.

Så sant du gjør noen enkle grep, bør det være mer som en formalitet å få de fleste biler som er i daglig drift gjennom dette lille nåløyet. Men vær klar over at det også finnes noen klassiske fallgruver som mange gjør når det er tid for EU-kontroll.

Noe ventetid for EU-kontroll

Husk at du ikke har «all verdens tid» når du får påminnelsen fra Statens Vegvesen. Du må for eksempel regne med at det kan være noe ventetid for å få gjennomført EU-kontrollen. Og blir du for sen, utsteder Statens Vegvesen bruksforbud på bilen umiddelbart. Da må du faktisk ordne med prøveskilter for å komme deg til verksted.

Ta derfor kontakt med Sulland i god tid. Da er det enklere å finne det tidspunktet som passer best for deg, i din hverdag. Bruk gjerne nettsiden sulland.no ved bestilling.

Dersom du allerede har dårlig tid, kan du ringe din forhandler i Sulland så finner vi en løsning og hjelper deg med time raskt.

Ta tak i feil og mangler du vet om

Har du en eldre bil der du vet at hjuloppheng slamrer, eller at bremsene er slitt eller rustet? Da vil det lønne seg å få det utbedret før selve EU-kontrollen.

Det er en god idé å bestille reparasjoner som du er klar over at bilen trenger – eller en forestående service – med avsluttende EU-kontroll. Da har du større sjanse til å unngå ubehagelige overraskelser under selve kontrollen.

Er du i tvil om bilens tilstand?

Da tar du kontakt med Sulland i god tid for å få sjekket bilens tilstand.

Det er flere grunner til å kontakte Sulland for å finne de beste løsningene for deg og din bil.

Sulland har inngående kjennskap til de bilmodellene vi forhandler. Derfor kan vi lett bedømme eventuelle feil, og ikke minst hva som ikke er feil.

Sulland har gunstige priser på EU-kontroll – fra kr 1 295,-. Du får også faste og konkurransedyktige priser på eventuelle utbedringer.

Sjekk også nyere biler

Selv om du har en nyere bil, som skal inn til den første kontrollen etter fire år, vil det lønne seg å ta en runde å gå over bilen. Det vil kunne spare deg for unødig bryderi.

Det er mye du kan sjekke selv før du kommer til oss med bilen. Da kan du også fikse opp i de mest typiske småtingene, slik at du slipper en etterkontroll.


Sjekk dette selv – før EU-kontrollen

 • Elbil eller hybridbil: Legg ved ladekabler, disse sjekkes også
 • Kontroller at vognkort ligger i bilen
 • Virker alle utvendige lys?
 • Har du varseltrekant og refleksvest i bilen?
 • Virker signalhornet?
 • Er dysene til vindusspylerne åpne og riktig innstilt?
 • Fungerer vindusviskerne uten å gi striper av vann?
 • Tips: En rengjort bil gjør kontrollen lettere og raskere

Unngå feil med kode 2

EU-kontrollørene vurderer feil i tre kategorier. Kode 1-feil medfører ikke at du må inn til ny kontroll for godkjenning, men de må likevel rettes. Dessuten er disse irriterende for alle som liker å ha en feilfri bil.

Kode 2 er større feil som gjør at bilen ikke blir godkjent. Det kan for eksempel være en steinsprutskadet i frontrute, eller et defekt bilbelte – altså noe du kan sjekke selv.
Kode 3 er alvorlige feil som går ut over sikkerheten. Det kan for eksempel være feil med bremser, styring eller hjuloppheng. Da blir bilen stående på verksted til feilen er utbedret.

Hva sjekkes på EU-kontrollen?

Her er en oversikt over noen av de viktigste sjekkpunktene.
Listen er ikke komplett.

Trafikksikkerhet:

 • Lys
 • Bremser
 • Forstilling/ hjuloppheng
 • Dekk
 • Sikkerhetsbelter
 • Sikt (frontrute)


Miljø:

 • Utslipp fra motor
 • Oljelekkasjer

EU-kontrollen er en sjekk av bilens tilstand den dagen den sjekkes og kan ikke regnes som en service.