Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Tips & triks > Gjør bilen klar for vår og sommer
Tips & triks

Gjør bilen klar for vår og sommer

Er bilen din klar for vår og sommer? Hvordan ser lakk og interiør ut etter vinterens kjøring på veier med slaps og veisalt? Har du fått en steinsprut i glasset eller på panseret? Er sommerdekkene din ok eller trenger du nye? Vi gir deg noen tips for å møte sommeren med vårklar bil.

Bilpleie og vedlikehold av bilen

Etter vinteren trenger bilen en oppfriskning både utvendig og innvendig. Det er viktig å gå grundig til verks og gi bilen din ordentlig pleie og ekstra kjærlighet. Alt saltet som brukes på vinteren kan føre til rust og det fungerer også som et bindemiddel som fester skitt til bilen. Når vårsola skinner inn på bilens interiør, ser man også sporene etter vinterens bruk.

Vi kan hjelpe deg til å få bilen til å skinne igjen. Vi samarbeider med markedsledende leverandører av bilpleieprodukter og vi har regelmessig opplæring og oppfriskning av kunnskap. Lever bilen til oss og vær trygg på at den er i de beste hender. Vi har et omfattende program for bilpleie. Alt fra en enkel utvendig vask til lakkforsegling med markedets aller beste produkter. Vi tilbyr også ozonbehandling av din bil dersom det er vond lukt (for eksempel røyklukt) som du ønsker å bli kvitt.

Les mer om bilpleie

Service på bilen etter vinteren

Nærmer det seg den årlige sjekken av bilen, anbefaler vi at du tar denne nå etter vinteren. Da får du kontrollert at sikkerheten i bilen din er ivaretatt.
Har du en nyere bil følger denne et serviceprogram med garantier. For de fleste bilmerker gjelder garantitiden i 5 år. Har du en eldre bil kan du som et alternativ ta en Økonomiservice 5+ (for biler som er 5 år og eldre) eller Økonomiservice 10+EU (for biler som er 10 år og eldre).
Dette er vedlikeholdsprogram hvor de viktigste servicepunktene på motoren sjekkes. Olje og oljefilter skiftes og punkter som har betydning for trafikksikkerheten på bilen din kontrolleres. Ved Økonomiservice 10+ EU får du EU-kontroll i samme pakke som servicen. Det er raskt og effektivt for deg i tillegg til at det er hyggelig for lommeboken.
En enklere sjekk for biler eldre enn 5 år er 10-punktsjekken. Denne gjelder også alle bilmerker og modeller. Her sjekkes 10 punkter som går på bremsesystem, dekk, sikt, elektrisk system, lyskontroll og kjølesystem.


Dekk

Det er viktig med en sjekk av sommerdekkene før de legges på bilen også. Dekkene er en av de viktigste sikkerhetsdetaljene i bilen din. Mønsteret på sommerdekkene har bredere riller enn vinterdekk for å drenere bort vann og faren for vannplaning blir mye mindre med et godt sommerdekk. Dersom dekket er veldig slitt, vil også mindre av dekket være i kontakt med veien. Dette øker både bremselengde og generell styring av din bil i tillegg til faren for vannplaning.
Nye dekk har lavere rullemotstand, noe som gir både lavere forbruk og mindre utslipp. Etter ca 3 år begynner gummien å bli hardere og veigrepet reduseres. Det finnes mye dårlige dekk på markedet – dekk som har ligget lenge på lager, og som ikke vil klare å møte kvalitets- og miljøkravene. Lovens krav til minimum mønsterdybde er 1,6 mm på sommerdekk.

Steinsprutskade

En liten stein i stor fart inn i frontruten og steinsprutskaden er et faktum. Men tar du et umiddelbart grep når uhellet først er ute, kan du spare både tid og penger - samt øke sikkerheten i trafikken.
Glass sprekker som kjent lett, særlig om det utsettes for temperaturforskjeller og påkjenninger. Dette er grunnen til at rundt 30 prosent av frontruter med steinsprutskade sprekker innen seks måneder En liten steinsprut er gratis å reparere, så om du er raskt på pletten, slipper du kanskje unna med en rutereparasjon av frontruten.


Alle forhandlerne i Sulland har Drop-in ved steinsprutskade. Lever bilen hos oss, så reparerer vi steinspruten mens du venter. I tillegg er dette kostnadsfritt hvis du har kasko eller delkasko.
Hos oss får du nå også steinsprutplaster som er lurt å ha i bilen i tilfelle steinsprut. Plasteret plasseres på steinsprutskaden så snart som mulig etter at skaden har skjedd. Det bidrar til å beskytte frontruten frem til du kan komme til oss for å få utbedret skaden og det vil øke sjansen for en vellykket reparasjon.

Les mer om steinsprutskade


Frontrutereparasjon

Er glasskaden på frontruten såpass stor at ruten må skiftes, utfører vi ruteskift på våre verksteder. Dersom du har bilforsikringen i orden, vil en reparasjon av bilglass eller et ruteskifte i stor grad dekkes av forsikringsselskapet ditt.
Med kasko eller delkasko dekkes en rutereparasjon 100 prosent, mens et ruteskift har en liten egenandel. Normalt vil denne egenandelen ligge rundt 2.000 kroner.
Det er viktig at du er nøye når du velger verksted for å reparere eller skifte bilglass. Dagens biler har avansert teknologi og sikkerhetsutstyr som er avhengig av rett kalibrering ved et bytte av frontrute og bilglass. Dersom du for eksempel har ryggekamera, radar eller regnsensor, anbefaler vi at et merkeverksted plasserer bilruten korrekt med originalt kalibreringsutstyr.
Ta kontakt med ditt nærmeste Sullandverksted og vi vurderer skaden sammen med deg.
Ved ruteskift tilbyr vi gratis leiebil mens bilen din er på verksted.

Les mer om bilglass og skifte av frontrute