Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Artikler > Tips & triks > Slik bør du planlegge elbilferien i sommer
Tips & triks

Slik bør du planlegge elbilferien i sommer

Det er høysesong for Norgesferie i år, og rekordmange planlegger ferien med elbil. Her er våre beste tips for en elektrisk sommer.

Grunnet reiserestriksjoner og Covid-19 planlegger rekordmange nordmenn Norgesferie i år. Det er over 300.000 elbiler på norske veier, og mange planlegger nettopp Norgesferien med elbil. Det kan by på en real stresstest av både elbilister og ladeinfrastrukturen her til lands. Det er likevel noen enkle grep du som elbillist kan gjøre for å få litt lavere puls på reisen i sommer. 

Her er våre 5 beste tips for en stressfri elbilferie:

1: Planlegg reisen på forhånd
Det viktigste du kan gjøre før avreise er å planlegge. Planlegg både hvordan du pakker bilen, sjekk at du har riktig trykk i dekkene og ikke utsett servicen til over sommeren om det er behov for det. Planlegg også reiseruten, og ikke minst ladestopp på veien. Legg også inn sikkerhetsmargin på ruten, slik at du må sitte med hjertet i halsen de siste kilometerne før ladestasjonen. Lad når du kan - ikke når du må.

2: Lad kun til 80% om du kan
Stopp heller oftere, og ta kortere ladestopp. Normalt er effekten på ladingen vesentlig lavere fra 80% til 100% enn tidligere i ladeøkten. Det derfor både mer økonomisk for deg som elbillist å la vær å lade de siste 20% på en hurtigladestasjon - samtidig som vi alle bidrar til å unngå kø på ladestasjonen. Husk at det kommer noen bak deg som gjerne skulle ha hatt tilgang til laderen.

3: Sjekk om det er mulighet for lading der du skal bo
Generelt er det bra med hurtigladestasjoner langs hovedveinettet i Norge. Det kan likevel være langt mellom hurtigladerne utenfor hovedveiene enkelte steder. Derfor bør du på forhånd undersøke om det er mulighet for å få ladet der du skal overnatte. Dette bidrar også til redusert trafikk på hurtigladerne langs veien.

Skaff deg Elbilforeningens ladebrikke og klargjør denne før avreise.

4: Ha med egne ladekabler
Vi anbefaler, dersom du har, å ta med både Type2-kontakten til bilen din samt Schuko-kontakten (vanlig jordet stikkontakt inntil 10Ah). Dette gir deg større fleksibilitet til å lade på såkalt AC-lading ved ankomst på din destinasjon. Rådfør deg med hotellet, campingen eller hytten du skal bo på om hva slags type kontakt de støtter og hvilken effekt laderen leverer. 

5: Skaff deg ladebrikke og klargjør denne
Elbilen din sitt navigasjonssystem skal vise ladestasjonene på kartet,  og gjøre det enkelt å navigere seg frem til ladestasjonen. Likevel kan det være lurt å planlegge i forkant av reisen for en mer effektiv biltur. 

Det finnes et mylder av både Apper, betalingsløsninger og hurtigladeleverandører. Det kan som fersk elbillist være utfordrende å vite hvordan man mest effektivt skal planlegge ladestopp og hvordan man får betalt. Det er mulig på hurtigladere i Norge å betale med både SMS, App eller brikke. Vårt beste tips er å uansett hvilken løsning du måtte foretrekke, være å planlegge, og være bevisst på valget du tar. Prisene kan variere fra de ulike betalingsalternativene. Vi anbefaler å skaffe deg Elbilforeningens ladebrikke. Med denne kan du på forhånd legge inn betalingskort og knytte dette opp mot de ulike ladeleverandørene. Når du ankommer hurtigladeren blir det dermed effektiv å bare plugge laderen i bilen og bruke brikken til å starte lading. 

De største ladeleverandørene i Norge er Fortum Charge&Drive, Grønn Kontakt, Ionity, og BKK. Planlegg gjerne også med Elbilforeningens  kart over ladestasjoner i Norge. En god oversikt over ladestasjoner i Norge finner også blant annet på PlugshareOm du vil planlegge ruten via mobil, anbefaler vi å laste ned "ElbilAppen". 

Ellers er det bare å puste godt med magen, nyte ferien og oppleve dette fantastiske landet vi bor i. Skulle du få trøbbel på reisen, ta kontakt med din lokale Sulland-forhandler så hjelper vi deg gjerne. Vi har 32 forhandlere fra Fredrikstad i sør til Tromsø i nord og er med deg hele veien.
Se våre forhandlere

Les flere tips til bilferien


*Artikkelen er ikke skrevet i samarbeid med noen eksterne aktører nevnt i artikkelen.