Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Hjem > Kjøpe bruktbil? Få våre 10 tips for et trygt bruktbilkjøp - Sulland

Kjøpe bruktbil? Få ekspertens 10 beste tips!

Ved å følge noen enkle råd, blir det tryggere å kjøpe bruktbil. Her får du gode råd fra bruktbileksperten sammen med en sjekkliste på 10 punkt du bør gå gjennom før du kjøper bilen. 

Et bilkjøp er en stor investering, uavhengig av om bilen er brukt eller ikke. Når du først skal kjøpe bruktbil, er det enkelte ting du bør passe ekstra på.

Sjekkliste for deg som vil kjøpe bruktbil

Bruktbilsjef Rolf Henry Kjeilen hos Sulland har følgende sjekkliste for deg som skal kjøpe bruktbil:

 • Sjekk servicehistorikken grundig og at bilen er fri for heftelser.
 • Se an bilens generell tilstand. En velholdt bil er et symptom på ryddig bilhold.
 • Sett deg inn i forhandlerens bruktbilprogram.
 • Sjekk hvilke garantier og fordeler man får utover forbrukerkjøpsloven.
 • Sjekk om eventuelle reparasjoner er utført på autorisert verksted.
 • Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll.
 • Les tilstandsrapporten nøye.
 • Sjekk om og eventuelt når registerreim er byttet.
 • Be om å få prøvekjøre bilen, gjerne på strekninger med litt varierte veier.
 • Når du har bestemt deg for at dette er bilen for deg, er det viktig å skrive en skikkelig kontrakt.

Fordeler ved kjøp av bruktbil

Fordelen med å kjøpe brukt er at man kan få uforholdsmessig mye igjen for pengene. Ved å velge bruk, unngår du også det store verditapet for hvert år som du får ved kjøp av ny bil. 

Men for å gjøre et godt kjøp, forutsettes det at du kjøper rett bil. Ved å velge å kjøpe bruktbil av en bilforhandler som Sulland, kan du være trygg på at bilen er sjekket og klar når du henter den. 

Hva slags bil er best for deg

Før du kjøper bruktbil, er det noen grunnleggende ting du bør tenke over.

– Du må først og fremst definere behovet for bil. Hva slags kjøring, størrelse på bilen og type drivstoff er mest fornuftig for deg? sier bruktbilsjef Rolf Henry Kjeilen hos Sulland. Han understreker hvor viktig det er å sette opp et budsjett for kjøp av bil, driftskostnader og fremtidig vedlikeholdsbehov.

– Når dette er gjort, kan du gjøre et utvalg av aktuelle modeller, tilstand og kjørelengde, tipser Rolf Henry.

Tryggest bilkjøp hos merkeforhandler

Før du kjøper bruktbilen du har sett deg ut, er det et must å ta en sjekk av bilen. For nøkkelen til et vellykket bruktbilkjøp er at du greier å velge en bil som ikke har skjulte feil eller mangler.

– Det tryggeste bruktbilkjøpet gjør du alltid hos en autorisert merkeforhandler. Der vil du få garantier, tilbud om gunstig forsikring og finansiering av bilen. Og er du i tvil om hvilken løsning du bør velge, kan du få profesjonelle råd, sier bruktbilsjefen fra Sulland.

Dersom du skal kjøpe bruktbil hos Sulland, som er en autorisert bruktbilforhandler, slipper du å sjekke bilens historikk og tilstand selv. 

Hvilke feil pleier folk å gjøre når de kjøper bruktbil?

– Å kjøpe bil fra privatpersoner og mindre, uautoriserte bilforhandlere kan gå bra. Men hvis feil eller mangler skulle dukke opp vil det ikke alltid være like lett å få ordnet opp i disse, sier Rolf Henry Kjeilen fra Sulland.

Han forteller at du i disse tilfellene ofte vil være prisgitt selgerens vilje og evne til å få reparert feil og mangler. Mange kjøper også eldre biler med høy kilometerstand uten å kalkulere inn høyere vedlikeholdskostnader på bruktbilen.

– Her er det viktig å være realistisk, understreker bruktbilsjefen.

Bruktbilkjøp med "Sulland Trygghet"

Mange er bekymret for å kjøpe brukt bil på grunn av skjulte feil og mangler. Verden er full av historier om venner og kjente som har kjøpt bruktbil den ene dagen, og opplevd trøbbel og problemer den neste. Er denne frykten berettiget?

– Kjøper man en bil fra en velrenommert bruktbilforhandler, vil bilen være gjennomgått på verksted og man vil få utlevert en tilstandsrapport. I slike tilfeller er ikke frykt berettiget, forteller Kjeilen.

Hos Sulland er denne problemstillingen kjent. Derfor er det etablert et eget bruktbilprogram som kalles Sulland Trygghet. Hensikten med programmet er at kundene skal føle seg trygge, og sørger for at man som bilkjøper får et forutsigbart bilhold i mange år framover.

Tryggere kjøp med Sullands bruktbilprogram

En programbil, altså en bil som selges med bruktbilprogram, er trygt positivt på mange måter for deg som kjøper. Bruktbilprogrammet Sulland Trygghet inneholder blant annet:

 • Garanti
 • Bytterett
 • Tilstandsrapport
 • Gunstig forsikring og lån til bil
 • Reklamasjonsrett
 • Frakt av bilen hjem til deg
 • Leiebil når bilen din er på service
 • Garantert kilometerstand
 • Serviceavtale
 • Skadeserviceavtale

Benytter rapport godkjent av Forbrukerrådet

Sulland er medlem i Norges Bilbransjeforbund og benytter deres rapport godkjent av Forbrukerrådet. 

Kjøper du bruktbil hos Sulland, kan man være trygg på at bilen ikke har kjørt lenger enn det som fremkommer. Sulland sjekker også servicehistorikken grundig, garanterer at kilometerstanden på bilen er korrekt og sørger for en riktig verdivurdering.

- Alle biler gjennomgår takster og det utarbeides tilstandsrapporter. Med fokus på sikkerhet blir alle biler istandsatt og reparert slik at man på den måten kan føle seg trygg. Hvis kunden er misfornøyd med valget er det mulig å bytte bilen i en annen i løpet av de første 30 dagene etter overtakelsen, forteller Sullands bruktbilsjef.

Bytterett er viktig

De fleste som kjøper bil ønsker mulighet til å få mangler rettet, eventuelt heve kjøpet dersom bilen viser seg å være i dårligere stand enn forventet.

– Sulland gir garanti på alle bruktbiler, men noen unntak. Varigheten er fra tre måneder til fem år. Det er også lov å endre mening. Dersom du skulle ombestemme deg har vi også bytterett på bilen. Dette vil si at du kan komme innom og bytte til en annen av våre bruktbiler hos samme forhandler, forteller Rolf Henry Kjeilen.

Dersom uhellet er ute tilbyr Sulland også gratis skadeserviceavtale for kundene. Denne avtalen sørger blant annet for at bilen fraktes til nærmeste Sulland Bilskadesenter uten omkostninger, uansett hvor i landet uhellet skjer.

Gunstig finansiering

En stor fordel ved å kjøpe bruktbil gjennom en forhandler som Sulland, er at du ofte får svært gode priser på både finansiering og forsikring, sier Kjeilen. I enkelte tilfeller kan forskjellene utgjøre flere tusen kroner i året. 

– I tillegg til tryggheten du får ved å kjøpe bil gjennom forhandler, kan du dermed spare relativt store beløp i driftskostnader over tid, forteller han.

«En stor fordel ved å kjøpe bruktbil gjennom forhandler, er at man ofte får svært gode priser på både finansiering og forsikring.»

– Rolf Henry Kjeilen, bruktbilsjef i Sulland

Proff, stor og trygg aktør innen salg av bruktbil

Sulland er ett av Norges største bilkonsern. Som profesjonell aktør har selskapet brukthandelsbevilling godkjent av politiet. Tusenvis av nordmenn har kjøpt både nye og brukte biler her. For Sulland er det viktigst å sørge for at kundene er fornøyd over tid, og ikke bare i kjøpsøyeblikket.

- Sulland gir to års garanti på alle utførte reparasjoner. Dessuten sørger vi for rask skadebehandling, hjelp til takst, leiebil og kontakt med forsikringsselskapet. Derfor kan du være trygg på at Sulland hjelper deg å finne en bruktbil som fungerer bra i mange år fremover, forsikrer bruktbilsjefen.

Sulland fører en lang rekke bilmerker, og har både brukte og nye modeller av Audi, BMW, Ford, Hyundai, Mazda, MINI, Mitsubishi, ŠKODA, Toyota og Volkswagen.

Kjøpe bruktbil fra privatperson?

Velger du å kjøpe bruktbil fra en privatperson, bør du gjøre en god og grundig sjekk både før du kontakter selger og hva du bør se etter ved en eventuell prøvekjøring. 

Er du ikke bilkyndig selv, bør du få hjelp av noen som har peiling på bil og vet hvilke spørsmål som bør stilles til selger og hva som bør sjekkes. Uansett bør du spørre selger om hvorfor hen vil selge bruktbilen. Husk at det uansett kan være vanskelig å oppdage alle feil og mangler uten at bilen blir kontrollert på verksted. 

Informasjon om bilen som du kan sjekke selv

Det første du bør gjøre, er å lese annonsen for bruktbilen nøye før du overhode tenker på kjøp. Dersom du kjøper bruktbilen privat, bør du gjøre en forhåndsjekk før du i det hele tatt tar kontakt med selger. 

Start med å sjekke om eier og selger av bilen er samme person? Det er kun den som er registrert bileier som kan selge bilen. Dette finner du enkelt ut ved å plotte inn registreringsnummeret på nettsidene til Statens vegvesen. Hos Statens vegvesen kan du også sjekke

 • eierhistorikk
 • vognkort
 • kilometerstand
 • status for EU-kontroller
 • merke, modell, mål, vekt og utslippsdata
 • motortype, effekt og hvilket drivstoff kjøretøyet bruker
 • dato for registrering og førstegangsregistrering


Er det gjeld knyttet til bilen? Etter å ha sjekket bilskiltet hos Statens vegvesen, kan du gjøre et søk på nummeret i Brønnøysundregisteret. Her vil det komme opp eventuelle registrerte heftelser på bilen. Heftelsene følger bilen og ikke bileier.

Service, verkstedhistorikk og tilstandsrapport

Sjekk servicehistorikken grundig og at bilen er fri for heftelser. Sjekk om, og eventuelt når, registerreim er byttet. Kontroller om serviceintervallene er overholdt.

Spør selger om verkstedhistorikk og om bilen har vært utsatt for større skader eller kollisjoner. Sjekk om eventuelle reparasjoner er utført på autorisert verksted.

Be om en tilstandsrapport og les den nøye. 

Generell tilstand og utvendig sjekk

Se an bilens generelle tilstand. En velholdt bil er et symptom på ryddig bilhold. Ta en utvendig sjekk av bilen, slik som karosseri, lykter, bilvinduer, dekkenes tilstand og bilutstyr som følger med. Sjekk også at dører, luker til drivstoff/lader, panser osv kan åpnes og lukkes enkelt.

Åpne panseret og se etter tegn på fuktighet eller lekkasjer. Se også etter om batteriet er rent og sitter godt fast. På en brukt elbil bør du kontrollere ledninger og kontakter for å avdekke skader, slitasje eller korrosjon. Spør også selger om det følger med nødlader.

Sjekk av innvendig tilstand, lys og skjerm

Se etter slitasjer og skader på seter og bilinteriøret og at alle bilbelter fungerer. Kontroller også at setene kan reguleres. 

Sjekk om det eventuelt er noen varsellamper som lyser og at den digitale skjermen fungerer som den skal. Sikre deg at alle lys fungerer som de skal, inkludert blinklys, nødblink og lyshorn. 

Prøv også over klimaanlegg, styring av vinduene, speil, ryggekamera, vinduspussere, varmetråder osv.

Prøvekjør bilen

Ta en prøvekjøring, gjerne på strekninger med litt varierte veier. Hør etter ulyder fra motoren når du starter den og underveis når du kjører i ulik hastighet. 

Legg også merke til om bilen holder stø kurs ved å holde lett i rattet. Test bremsene flere ganger og om bilen drar til en av sidene ved bremsing. 

Sjekk også om ABS fungerer ved å bremse brått uten at bremsene blokkeres.

Reklamasjonsrett, garantier og kjøpekontrakt ved bruktbilkjøp

Kjøper du bruktbil fra en privatperson, har du reklamasjonsrett på to år via kjøpsloven. 

Kjøper du bruktbil hos en autorisert bilforhandler, er du dekket av forbrukerkjøpsloven som har en klagefrist på fem år. 

Vær obs på at en nybilgaranti (fem år) også kan gjelde ved kjøp av bruktbil. Ved kjøp av eksempelvis en tre år gammel bruktbil, vil du nyte godt av to år med nybilgaranti, men det må være innenfor kjørelengden som er satt.

Når du har bestemt deg for at dette er bilen for deg, er det viktig å skrive en skikkelig kontrakt der alle opplysninger og lovnader fra selger skal være med.