Meny Lukk
Velg din nærmeste by
Rune Strand er Årets Veiviser 2023
Hjem > Veivisere > Intervju > Rune Strand er Årets Veiviser 2023

Rune Strand er Årets Veiviser 2023

Da Rune Strand fra Harstad, selverklært fotballidiot og nå også erklært Veiviser, så en TV dokumentar om familier uten råd til å feire jul, følte han på en helt ny motivasjon. Der og da, i 2016, tok livet en retning som førte Rune inn på det han selv kaller en meningsfylt livsstilsendring, og han solgte alle eiendelene sine for å hjelpe andre. – Jeg hadde så godt som bare et bord og en stol igjen til å pakke inn julegaver på. Men til gjengjeld fikk 34 familier mat på bordet og julegaver under treet det året.

Rune Strand

Årets Veiviser

Årets Veiviser er kåret for første gang. Av mange spennende forslag fra hele Norge, går prisen til Rune Strand fra Harstad, og prosjektet Fra sjel til hånd

– En veiviser er en person som gjennom ekstraordinær innsats og gode verdier har banet vei. Det krever både mot og styrke å gjøre en forskjell, og vi mener at slike mennesker fortjener en hyllest. Derfor er Rune Strand en fantastisk veiviser i ordets rette forstand, som går foran og skaper ringvirkninger som gjør livet enklere for hundrevis av mennesker.

Vi i Sulland hyller Rune Strand som Årets Veiviser

Rune Strand har mottatt prisen som Årets Veiviser av Sulland

Siden i høst har vi i Sulland åpnet opp for nominasjoner av frivillige og foregangspersoner som vier tiden sin til å hjelpe og glede andre, og nå er Årets Veiviser kåret for første gang. Av mange spennende forslag fra hele Norge, går prisen til Rune Strand fra Harstad, og prosjektet Fra sjel  til hånd.

 – En veiviser er en person som gjennom ekstraordinær innsats og gode verdier har banet vei. Det krever både mot og styrke å gjøre en forskjell, og vi mener at slike mennesker fortjener en hyllest. 

- Derfor er Rune Strand en fantastisk veiviser i ordets rette forstand, som går  foran og skaper ringvirkninger som gjør livet enklere for hundrevis av mennesker, sier Knut Stian Lervik, markedssjef hos Sulland.

Men hvem er egentlig mannen bak denne enorme omsorgen?

- Jeg kommer aldri til å gi meg

Rune serverer minnene og betraktningene fra de siste årene med et smil og en trillende latter på klingende nynorsk. Han er ydmyk, men også tydelig stolt når han tenker tilbake på starten og hva prosjektet hans har blitt til i dag, syv år etter TV-øyeblikket som ga han et kall. 

– Bare det å bli nominert til Årets Veiviser er jo stort. Så det å vinne den tittelen er jo helt rått, og en overraskelse som betyr så enormt mye for meg og prosjektet mitt. Jeg kommer aldri til å gi meg. Ikke før jeg ligger på gamlehjemmet og håper på å få en julegave selv. Latteren triller igjen.

Vonde møter og triste skjebner

Rune har egentlig tenkt at det å være på Newcastle-kamp med 60.000 tilskuere er det største man kan  oppleve i livet. – Men det å kunne hjelpe andre slår til og med den følelsen, smiler Rune. 

Siden 2016 har han pakket inn tusenvis av gaver og delt ut flere tonn med mat til familier i Harstad som har det vanskelig. Først med egne sparepenger, deretter også med hjelp fra flere andre ildsjeler og organisasjoner. Og det trengs virkelig positive ringvirkninger når skjebnene er mange og historiene vonde. 

– Noen møter med mennesker gjør ekstra inntrykk. Som alenemoren som forberedte seg på å gå inn i julen sammen med sine tre barn, med kun en smørpakke og en halv flaske ketchup i kjøleskapet. Sånne historier er det mange av. Altfor mange. Det betyr alt for meg å kunne hjelpe dem.

Det første jeg tenker på er alltid ungene der ute. De som er så komplett uskyldige i det hele. Nei, det er bedre å kunne hjelpe 10 familier enn å kjøpe en ny mobiltelefon

- Rune Strand

Rune Strand

Ingen fattigmann

Rune liker ikke ordet fattig, han kaller betegnelsen for et tabuord og refererer konsekvent til de han hjelper som vanskeligstilte. – Det kan gå dårlig for oss alle en gang i livet. Vi alle vil gå gjennom både opp- og nedturer. En gang ble jeg kontaktet av en dame som sto i fare for å miste leiligheten sin og bli satt på gata sammen med tre unger fordi systemet hadde sviktet henne. Jeg solgte bilen min og betalte fem måneder husleie for henne, og nå har hun både full jobb, bedre råd og til og med overskudd til å hjelpe meg med prosjektet mitt. 

Man gir og man får, sier Rune, og lar ordene henge litt. – Det første jeg tenker på er alltid ungene der ute. De som er så komplett uskyldige i det hele. Nei, det er bedre å kunne hjelpe 10 familier enn å kjøpe en ny mobiltelefon, sier han. Og han sier det på ekte. Med hele hjertet i det.

Fra julehjelp til helårstiltak

Fra sjel til hånd har gått fra å være en virksomhet for julehjelp til et helårstiltak der Rune i tillegg til innsamlinger og donasjoner bidrar til inkluderende arrangementer for barn og unge. Men julen er spesiell og kan være en sår påminner om alt man ikke har, eier eller har råd til. Rune forbereder seg til mange henvendelser fremover. 

– Folk trenger hjelp hele året, men julen er noe eget. Det finnes ikke noe tommere enn et juletre uten gaver under. Eller et spisebord uten mat på julaften. Det er grufullt at folk i landet her må oppleve det, enten det er barnefamilier, minstepensjonister eller flyktninger.

Vi som kan, må hjelpe andre! Og de som trenger det, må tørre å rekke ut en hånd.

Samarbeid

Rune samarbeider med flere lokale ildsjeler, organisasjoner og omtenksomme medmennesker i Harstad. – Hvert år samler jeg inn og pakker hundrevis av leker og klær som Frelsesarmeen kan gi videre som julegaver. Jeg leverer også skjerf, luer og hygieneprodukter til Blåhuset  Rusomsorg; det er ikke bare bare å bo på gata, og da er det godt å få en varm og myk overraskelse til jul. Jeg har også tett kontakt med det lokale Krisesenteret, den rusfrie møteplassen Fønix og en organisasjon i Gratangen med omsorg for innvandrerbarn.

Hjelp til å hjelpe

Også er jeg så heldig at jeg har mange som hjelper meg med å hjelpe. Jeg er for eksempel takknemlig for Harstad kommunen som lar meg låne et lokale midt på torget gratis og Multiservice som lar meg disponere et stort lokale kostnadsfritt der jeg kan oppbevare både klær, leker, mat og andre nødvendigheter som kommer til hjelp og nytte. De seks første årene måtte jeg oppbevare 1500 gaver og nesten tre tonn med mat i leiligheten min, da var det ikke så mye plass igjen til meg selv, ler Rune. 

– Jeg kunne vel kanskje ha kjøpt meg et hus en gang, men det får bli når det ikke er igjen noen flere som trenger hjelp det da. Jeg har det fint slik jeg har det. Våkner, plystrer og er glad. Og ser en fotballkamp i ny og ne. Målet der fremme må jo være å bli ansatt i en bedrift som frivillighetsambassadør en gang. For er det noe jeg kan, så er det det.

Jeg kunne vel kanskje ha kjøpt meg et hus en gang, men det får bli når det ikke er igjen noen flere som trenger hjelp det da. Jeg har det fint slik jeg har det. Våkner, plystrer og er glad. Og ser en fotballkamp i ny og ne.

- Rune Strand

Rune Strand
×

Søk midler i Veiviserfondet

Sulland gir hvert år støtte til konkrete, positive formål gjennom vårt Veiviserfond. Fra og med 2022 skal vi årlig dele ut 1.000.000 til lag, foreninger ideelle organisasjoner og veivisere.

Søk midler i Veiviserfondet her