Meny Lukk
Velg din nærmeste by

Hjem > Ford bremser


Kontroll av bremser


Velfungerende bremser er det viktigste for sikkerheten når du kjører bil, men mange glemmer at de må ta jevnlige sjekker og service på bremsesystemet.


Bilens bremser er et system hvor alle deler må være i orden. Ofte er løsningen å skifte bremseklosser og bytte bremseskiver.
Men fordi bremsesystemet har så mange elementer som alle må fungere for å ha trygge bremser, bør du sørge for kontroll og service hos et autorisert bilverksted
for en kvalitetssjekk av hele bremsesystemet og ikke bare bremseskivene og bremseklossene.

Bestill time

Sjekk av bremser på EU-kontroll

På EU-kontroller er feil og svakheter på bremsene en hyppig gjenganger. 

På EU-kontrollen sjekkes blant annet håndbrekk, bremsekraftforsterker, bremseklosser, bremseskiver, bremsevæske, bremserør og bremseslanger. I tillegg kontrolleres det om bremsene virker i henhold til krav.
Hos din nærmeste Sulland forhandler kan du bestille Økonomiservice 10+ EU. Dette er en prisgunstig servicepakke med samtidig EU-kontroll. Den er beregnet for personbiler og varebiler som er eldre enn 10 år. 


Slik fungerer bilens bremsesystem

Når vi snakker om å bytte bremser, er det som regel bytte av bremseklosser og bremseskiver. Men gode bremser krever at alle delene i bilens bremsesystem er i orden og godt vedlikeholdt.
Bremsene på bilen sitter bak hjulene. Det vanligste bremsesystemet er skivebremser foran og bak.

Skivebremsene består kort forklart av en bremseskive med bremseklosser på hver side. Bremseklossene er igjen montert i en caliper.
Når du trykker på bremsepedalen, lages et hydraulisk trykk som overføres via bremsevæske i tette bremserør, til caliperen. Den presser på bremseklossene som igjen presser på bremseskiven slik at bilen stopper.


Derfor blir bremsene slitt

Rust på bremseskivene og kalipere bak på bilen, er to av de mest vanlige feilene på bremser.
Det går spesielt hardt utover bremsene om vinteren da salt og manglende renhold gjør bremseanlegget mer utsatt for rust.

Måten du kjører på, vil selvfølgelig påvirke bremsene. Kjører du hardt og bremser mye og brått, vil bremsene slites raskere.
Dersom hjullagerne er slitt, vil det etterhvert påvirke bremseskivene som også blir slitt.

Lurer du på om bremsene dine trenger service? Enkelte ting med bremsene kan du ta en sjekk av selv:

Ford bremser

Sjekk av bremsekraftforsterker

Bremsekraftforsterkeren sørger rett og slett for at kraften i bremsepedalen forsterkes når du tråkker på bremsen. 

Bremsekraftforsterkeren sjekkes enkelt ved å pumpe bremsepedalen hardt inn to-tre ganger før du starter bilen.
Kjenn at pedalen blir hardere. Start motoren mens du holder bremsepedalen inne. Dersom pedalen synker inn, virker bremsekraftforsterkeren slik den skal.


Trykkprøve av bremserør og bremseslanger

For å sjekke at det ikke er lekkasje på bremseslanger og bremserør, kan du ta en såkalt trykkprøve når bilen står stille.
Start motoren og hold et jevnt trykk på bremsen i ca. et halvt minutt. Synker pedalen sakte inn, kan det være lekkasje, luft i bremsesystemet
eller så kan hovedbremsesylinderen være ødelagt. Lyser varsellampen for to-krets bremsesystem, bør du få bilen på verksted for sjekk.


Sjekk av bremseskiver og bremsevæske

Andre tegn på at du bør ta en sjekk av bremsene på verksted, er vibrering i rattet når du bremser, noe som kan tyde på skjeve bremseskiver. Da kan det være på tide å bytte bremseskiver og eventuelt også skifte bremseklosser.

Sjekk også at det er nok bremsevæske på bilen. Dersom nivået er for lavt, kan det være lekkasje, og dette må i så fall repareres.
Bremsevæske må uansett skiftes annet hvert år, i henhold til loven. Og da skal all bremsevæske skiftes fullstendig. Skifte av bremsevæske bør gjøres hos et godkjent verksted, både for å avdekke eventuelle lekkasjer og unngå forurenset bremsevæske.

Bestill time


10-punkts kontroll av bilen

Ønsker du en rimelig, men profesjonell sjekk av bilen din? 

Hos ditt lokale Ford service verksted har vi blant annet en 10-punkts sjekk av biler som er eldre enn fem år. Blant tingene som gjennomgås, er funksjonskontroll av bremsesystemet, sjekk av slitasje på bremseklosser og tykkelse og eventuelle skader på bremseskivene.


H2: Vedlikeholdsprogram hos Sulland

Vedlikeholdsprogrammet Økonomi 5+ er for personbiler og varebiler som er eldre enn 5 år. Her kontrolleres det elektriske systemet, kjølesystem, lys, sikt og forstilling. Bremsene testes med funksjonskontroll og bremsevæskenivået sjekkes og etterfylles.Bestill time


Bestill time for EU-kontroll her


Ønsker du å kontakte din lokale Ford-forhandler direkte?

Se kontaktinfo til våre Ford-forhandlere her