Meny Lukk
Velg din nærmeste by

Hjem > Ford hjullager


7 nyttige ting å vite om hjullager

Når bør jeg skifte hjullager, og hva koster det? Her får du en enkel oversikt og fakta om hjullager.


Bestill time

1. Hva er et hjullager? 

Hvert bilhjul har et eget hjullager, og disse av avgjørende for bilens fjæring og dermed kjørekomfort.
Selve lageret er en samling av stålkuler som holdes sammen av en metallring. Dette gjør at hjulet roterer mest mulig fritt og med minst mulig friksjon. 

Hjullageret er festet inne i navet.


2. Pris på bytte av hjullager 

Fra tid til annen må hjullagrene byttes. Det finnes ikke en fast pris på skifte av hjullager. Flere ting tas i betraktning før du kan få en pris på på bytte av hjullager, blant annet bil og bilmodell,
antall defekte hjullager og om det er forhjulslageret eller bakhjulslageret som skal byttes. I tillegg kan det koste ekstra dersom de ødelagte hjullagrene har fått følgefeil for eksempel på bremser og bremseskiver.

Ta kontakt med ditt lokale Sulland Ford service verksted for pris på skifte av hjullager på din bil.


3. Hvor ofte bør hjullageret skiftes?

Et hjullager skiftes når det er slitt. Hvor fort det slites avhenger av flere ting, for eksempel veistandarden der du kjører til daglig, skitt og vann i hjullageret, feilmontert hjullager eller at lageret er av dårlig kvalitet.
Merker du symptomer på at ett eller flere hjullager er defekte før dette, bør du skifte dem så snart du kan.


4. Sjekk av hjullager

Det er først og fremst ulyder, av mange beskrevet som lyden av et lokomotiv, som avslører at hjullageret er defekt. En av de tydeligste tegnene er når det kommer støy
og ulyder fra ett eller flere hjul i det du svinger. Et annet vanlig symptom på slitte hjullager, er at bråket fra hjulene blir verre når du kjører fortere.

Sjekk om hjulet kjennes litt løst. Et løst hjul kan føre til svært farlige trafikksituasjoner.


5. Kan jeg kjøre med ødelagt hjullager?

Det klare rådet er at du bør få skiftet det defekte hjullageret så fort som mulig. 

Den viktigste grunnen er at bilhjulet plutselig kan få bråstopp i høy fart, noe som selvfølgelig er svært farlig både for deg og andre på veien.
Selv om du ikke får bråstopp på grunn av ødelagt hjullager, kan det slitte hjullageret igjen gi slitasje på bremseskivene. Dette henger sammen med at det defekte hjullageret etterhvert ikke vil klare å holde hjulene rette i svingene og i neste instans slite på bremseskivene. Enden på visa kan bli at både hjullager og bremseskiver må skiftes.

Hjullager Ford

Bestill time


6. Kan jeg bytte hjullager selv?

Er du en praktisk anlagt person med litt greie på bil kan du spare penger på å bytte hjullager selv. Skifte av hjullager er tungt arbeid og krever at du har plass og tid. Husk bare at du må ha tilgang på en del hjullager verktøy for å skifte hjullageret selv. I tillegg trenger du riktig hjullagersett, hjullager og hjulnav.
Også sikkerheten må være på plass med godkjente støttebukker slik at bilen ikke kun står på jekken. Bruk helst hjulstropper i tillegg slik at ikke bilen triller avgårde mens jobben utføres.


7. Når bør jeg oppsøke hjelp hos verksted?

Har du ikke kunnskap, tid krefter eller tilgang på verktøy som kreves for å skifte hjullager, bør du få hjelp hos et bilverksted. 


Bestill time


Bestill time for EU-kontroll her


Ønsker du å kontakte din lokale Ford-forhandler direkte?

Se kontaktinfo til våre Ford-forhandlere her