Vinterklar bil

Vinteren, snøen og kuldegradene nærmer seg med stormskritt. Er bilen din klar for vinteren? Se 10 raske tips for å gjøre bilen vinterklar her:


Vinteren er i anmarsj, og fristen for å skifte til vinterdekk har gått ut. Fristen for å skifte til piggdekk var 1. november med unntak av Nordland, Troms og Finnmark hvor datoen er 16. oktober. Datoene er ikke absolutte og kan derfor sees på som veiledende. Det ansees som viktigere at man har tilstrekkelig veigrep enn at datofristen overholdes. Kravet til mønsterdybde på vinterdekk for biler under 3 500 kg er minimum 3mm.  

Men betyr det at bilen din er klar for vinterhalvåret selv om vinterdekkene er på? 

Her kommer 10 nyttige tips for å sikre at du og bilen din er klar for vinteren:

 1. Sjekk mønsterdybde og lufttrykket i dekkene
  - Mønsterdybden skal være minimum 3mm. Lufttrykket varierer litt fra bil til bil, men det står som regel oppgitt på innsiden av førerdøren eller i instruksjonsboken hva som er anbefalt dekktrykk for din bil.


 2. Sjekk at batteriet fungerer som det skal
  - Flere opplever trøbbel med 12V-batteriet i bilen sin på vinterstid. Dette skyldes ofte mye kulde og småkjøring med bruk av elektronikk i bilen som over tid kan svekke batteriet. Vi anbefaler å jevnlig vedlikeholdslade, eller undersøke, batteriet for å sikre at det ikke går tomt. Våre forhandlere har dette på lager og kan hjelpe deg med dette. Les mer om slik tilbehør her. 

 3. Sjekk frostvæsken
  - Er det lenge siden du har hatt bilen på service, eller du er usikker på hvordan det egentlig står til med denne, ja så er det på høy tid å sjekke nå. Det er to ting som bør sjekkes. Det første er nivået. Det klarer alle selv. Det er så enkelt som å åpne panseret, lokalisere beholderen – eller ekspansjonstanken som den egentlig heter – og se om nivået er mellom maksimum og minimummerkene. Dette skal gjøres når motoren er varm, så sjekk det gjerne rett etter en kjøretur. Pass også på at bilen står noenlunde flatt og plant når du tar sjekken. Frostvæsken bør holde minst 30 grader, men gjerne mer om du bor på steder hvor det tradisjonelt kan bli enda kaldere. Det som skjer om frysepunktet er for lavt, er at frostvæsken rett og slett fryser til. Fryser det skikkelig, kan det blir dyrt. Som kjent ekspanderer væske som fryser.


 4. Smør låser og dører, sjekk nøkkelbatteri
  - Bruk gjerne en låsolje og drypp et par dråper inn i nøkkellåsen på bilen din om du må låse opp bilen med nøkkelen. Om bilen er nøkkelfri, sørg for å ha reservebatteri eller en reservenøkkel tilgjengelig om batteriet i nøkkelen skulle gå tomt.


 5. Sjekk motoroljen
  - Bruk peilepinnen og kontroller motoroljenivået. Kontroller oljenivået jevnlig. Spør din lokale forhandler om du er usikker på hvilken motorolje du skal velge.


 6. Sjekk at lysene virker som de skal
  - Godt lys er ekstremt viktig i det mørke vinterhalvåret. Sørg for å ha god sikt og godt lys. Sjekk også at innstillingene på lysene er justert riktig. Bytt selvfølgelig lyspærer som ikke virker. Sørg også for å pusse lyktene jevnlig, da det her danner seg smuss og skit - og har en meget begrensende effekt på lysene om de ikke er rene. Puss/slip glasset eller plasten på frontlyktene ved behov. Dette kan faktisk være en mangel ved PKK (Periodisk kjøretøykontroll/ EU-kontroll).

  Foto: Finn.no


 7. Undersøk vindusviskerne, bytt ved behov
  - Gode vindusviskere er en nødvendighet. Sjekk at gummien på viskerne er hele og rene. Bytt ved behov.


 8. Vask bilen jevnlig
  - Norske veier saltes på vinteren, og dette saltet sliter på lakk og understell. Vask derfor bilen jevnlig i vinterhalvåret, og spesielt viktig er det med underspyling. De fleste av våre forhandlere har bilvaskemaskin, som også tilbyr børsteløs vask for de som ønsker en mer skånsom vask uten børster. Spør din lokale forhandler om dette.


 9. Vask frontruten, også innvendig
  - God sikt er ekstremt viktig, spesielt på vinterstid. Sørg for å ha ren frontrute, både innvendig og utvendig for optimal sikt. Har du en steinsprut i ruta? Sørg for å få fikset dette før den utvikler seg til å bli verre! Vi i Sulland har Drop-in timer for reparasjon av steinsprut. Det beste av alt er at det ikke koster deg noen ting å reparere så lenge du har kasko eller delkasko. Les mer og bestill time for rutereparasjon/rutekskift her 


 10. Ha nødvendig utstyr liggende i bilen
  - Vi anbefaler å ha nødvendig utstyr som blant annet startkabler, varme klær og utstyr, lommelykt, isskrape, refleksvest og varseltrekant liggende i bilen. 

Synes du dette ble mye å skulle huske på og gjøre på egenhånd? Vi i Sulland tilbyr "10-punktsjekken". Dette er en sjekk av alle biler eldre enn 5 år som gjelder alle bilmerker og modeller. Sjekken koster kun 349,-. Les mer om 10-punktsjekken og bestill time for dette her.


Kontakt din lokale forhandler for veiledning eller bestilling av service.

FINN DIN LOKALE FORHANDLER

Kjører du elbil? Da har vi noen egne tips til deg. 
Se våre generelle elbiltips her

Slik lader du elbilen raskest i kulda